Andrej Richter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrej Richter
Rod. menoAndrej Georgijevič Richter
Narodenie3. apríl 1959 (65 rokov)
Charkov, Ukrajinská SSR, Sovietsky zväz
Alma materFakulta cudzích jazykov Charkovskej štátnej univerzity
Fakulta žurnalistiky Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova
Ruská akadémia verejnej správy pri prezidentovi Ruskej federácie

Prof. Dr. Andrej Georgijevič Richter, PhD. (rus. Андрей Георгиевич Рихтер, ukr. Андрій Георгійович Ріхтер, * 3. apríl 1959, Charkov, Ukrajinská SSR, Sovietsky zväz) je hlavný poradca a od roku 2011 riaditeľ Kancelárie zástupcu pre slobodu médií OBSE. Od roku 2008 do roku 2011 pôsobil ako vedúci katedry histórie a právnej úpravy fakulty domácej mediálnej žurnalistiky na Moskovskej štátnej univerzite M. V. Lomonosova v Moskve.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Charkove. V roku 1981 absolvoval štúdium na Fakulte cudzích jazykov Charkovskej národnej univerzity, v roku 1991 postgraduálne štúdium na Fakulte žurnalistiky Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova a v roku 2000 na Ruskej akadémii verejnej správy za prezidenta Ruskej federácie s titulom v jurisprudencie.

Na Slovensku sa stal v roku 2015 profesorom a od roku 2020 pôsobí ako profesor Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Je držiteľom titulu PhD. vo filológii, vedúcim Katedry histórie a právnej regulácie domácich médií na Fakulte žurnalistiky Moskovskej štátnej univerzity a absolvoval prednáškový kurz Právne základy žurnalistiky a kurz Dejiny zahraničnej žurnalistiky.

Vydal viac ako 200 publikácií vrátane učebnice Právne základy žurnalistiky (rus. Правовые основы журналистики, Moskva, 2002, 2009, 2016), čítanky (2011) a programu (2010) pre tento vzdelávací kurz. Je autorom učebnice Právne základy internetovej žurnalistiky (rus. Правовые основы Интернет-журналистики, 2014) a programu pre príslušný kurz.

Taktiež je špecialistom na ruské a zahraničné mediálne právo vrátane postsovietskych štátov a autorom knihy Sloboda hromadných informácií v postsovietskom priestore (rus. Свобода массовой информации в постсоветском пространстве, Moskva, 2007).

V rokoch 1995 až 2011 zakladal a stal sa riaditeľom Inštitútu pre problémy informačného práva (rus. Институт проблем информационного права) a redaktorom mesačníka Legislatíva a prax masmédií (rus. Законодательство и практика масс-медиа) v Moskve. Richter bol od roku 2000 do roku 2013 členom Medzinárodnej komisie právnikov v Ženeve, spolupredsedom odbornej sekcie a v rokoch 1996 až roku 2010 členom Medzinárodnej rady Medzinárodnej asociácie výskumníkov hromadnej komunikácie (IAMCR).

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Рихтер, Андрей Георгиевич na ruskej Wikipédii.